Ali Eyyubov årets folkbildningsstipendiat

- Skrevs 29 okt 2017 - Ändrades 29 okt 2017 | Kategorier: Okategoriserade

Filmaren och musikern Ali Eyyubov, 18, från Vi Unga-föreningen The Golden Crowns i Trollhättan, är årets mottagare av Vi Ungas Vänners stipendium för unga folkbildare.

– Jag ska fortsätta att göra det jag gör, och nå ut till fler ungdomar, säger han.

Vi Ungas Vänners stipendium för unga folkbildare delades under lördagen, den 28 oktober, ut för sjätte året i rad. Utdelningen skedde i samband med Vi Ungas förbundsstämma på Åh stifts- och konferensgård utanför Uddevalla. Årets stipendiat är 18-årige Ali Eyyubov från Kronogården i Trollhättan. Film och musik är hans stora fritidsintressen och förra hösten startade Ali och hans kompisar Vi Unga-föreningen The Golden Crowns, som bedriver en Youtube-kanal med samma namn. Kanalen har i dagsläget cirka 1 700 prenumeranter.

– Genom film och musik får man ut sina känslor. Man skriver texter om det man gillar. Det är kul också, säger Ali som är föreningens ordförande och ledamot i Vi Unga-distriktets styrelse.

Tipset om Vi Unga kom från Studieförbundet Vuxenskolan och Ali berättar hur Vi Unga-föreningen möjliggjort för honom och hans kompisar att söka pengar till utrustning för att utveckla verksamheten.

– Vi bildade föreningen för ungefär ett år sedan. Vi fick information från Vi Unga om hur man kunde söka pengar för att uppnå sina drömmar, berättar han.

Enligt Ali handlar det om att våga:

– Jag vågar satsa. Jag tror på det vi gör.

Just den känslan förmedlar han nu till andra ungdomar i Kronogården. Och han märker hur intresset växer både för föreningens Youtube-kanal och för det stöd Vi Unga kan ge.

– Det är många som säger att de kollat och att de tycker det verkar kul och själva vill börja. Sedan bildar de egna föreningar. Det känns kul att ha inspirerat dem, säger han.

Ali Eyyubov gläds över stipendiet på 5 000 kronor som han nu får ta emot som uppskattning för sin roll som förebild och sitt engagemang när det gäller att nå ut med folkbildningen till fler unga. Vad han ska göra med pengarna vet han inte säkert än.

­– Kanske kommer jag att köpa något till föreningen. Det är mycket utrustning vi vill köpa, säger han.

Årets folkbildningsstipendiat Ali Eyyubov flankeras av Anders Karlsson, Vi Ungas Vänner, och Mikael Gustafsson, Studieförbundet Vuxenskolan. 

 

Fakta: Vi Ungas Vänners stipendium för unga folkbildare

Vi Ungas Vänners stipendium för unga folkbildare har varje år sedan 2012 delats ut till en aktiv Vi Unga-it som gör bra saker här och nu i folkbildningens anda. Stipendiet består av 5 000 kronor, finansierade av Alma folkhögskola, samt en kvalificerad ledarskapsutbildning som anpassas efter stipendiatens förutsättningar och önskan och som genomförs i samarbete mellan Vi Unga och Studieförbundet Vuxenskolan. Stipendiet har hittills delats ut till Cecilia Karlsson, Vägen ut Jordbro Vi Unga, Stockholm, 2012, Johanna Hurtig, Vi Unga-föreningen Kulturpalatset Persborg, Dalarna 2013, Joakim Stålåker, Upplan Vi Unga, Uppsala 2014, Nils Lindsten, Västerlanda Vi Unga, Västra 2015, Fredrik Kinnbo, Extremsport i Enköping Vi Unga, Uppsala 2016, och Ali Eyyubov, Vi Unga-föreningen The Golden Crowns, Västra 2017.