Årets unga folkbildare 2020

- Skrevs 20 jan 2021 - Ändrades 20 jan 2021 | Kategorier: Okategoriserade

Linus Odenring tilldelades 2020 års stipendium för hans outtröttliga engagemang att få unga att känna sig betydelsefulla. Han har sedan 2010 varit aktiv i lokalförening, distrikt och även på nationell nivå på Förbundet Vi Unga.

Vi Ungas Vänners stipendium för unga folkbildare delades ut tisdagen den 20 oktober 2020 för nionde året i rad. Utdelningen skedde i samband med Vi Ungas Vänners digitala årsmöte. Årets stipendiat Linus är en person som alltid finns med på något hörn. Han dyker upp på olika arrangemang, har osynliga roller men finns alltid nära till hands.

Det som karaktäriserar Linus är hans vilja att de det där extra steget för att få en idé att förverkligas. Detta tar form på olika sätt, det kan vara att hämta upp personer som ska till en bygdegård, hjälpa till att fotografera under en aktivitet eller bara vara den personen som pushar på. Han jobbar för att få människor att träffas och är gärna den som introducerar någon ny för en hel grupp. Han är personen som frågar hur du mår och sitter där och lyssnar om du behöver prata.  

Fakta: Vi Ungas Vänners stipendium för unga folkbildare

Vi Ungas Vänners stipendium för unga folkbildare har varje år sedan 2012 delats ut till en aktiv Vi Unga-it som gör bra saker här och nu i folkbildningens anda. Stipendiet består av 5 000 kronor, finansierade av Alma folkhögskola, samt en kvalificerad ledarskapsutbildning som anpassas efter stipendiatens förutsättningar och önskan och som genomförs i samarbete mellan Vi Unga och Studieförbundet Vuxenskolan. Stipendiet har hittills delats ut till Cecilia Karlsson, Vägen ut Jordbro Vi Unga, Stockholm, 2012, Johanna Hurtig, Vi Unga-föreningen Kulturpalatset Persborg, Dalarna 2013, Joakim Stålåker, Upplan Vi Unga, Uppsala 2014, Nils Lindsten, Västerlanda Vi Unga, Västra 2015, Fredrik Kinnbo, Extremsport i Enköping Vi Unga, Uppsala 2016, och Ali Eyyubov, Vi Unga-föreningen The Golden Crowns, Västra 2017, Hannah Fernborg, Vi Unga-föreningen friskolekampen, Uppsala 2018 och  Rasmus Pehkonen, Vi Unga Enköping, Undersvik 2019.